Disable Preloader

Корисни савети 3 део

korisni-saveti-3-deo

Основна школа Бранко Радичевић Врање, Косовска бб, 17500 Врање, Србија

 

Пет важних ствари за добар однос родитеља и наставника

 

◘ Учитељ вашег детета је особа која са њим проводи јако пуно времена и због тога је веома важно да са њим остварите добар однос. Тај добар однос се заснива на неким основним вредностима које сваки родитељ треба да схвати и на њима ради. Ево шта је учитељу потребно са ваше стране и како ће то помоћи вашем детету.

 

Поштовање. Када дођете по дете у школу немојте бити на мобилном телефону и окренутих леђа игноришући потпуно наставника. Искажите поштовање и основну културу тако што ћете учитеља увек поздравити. Покажите особи која проводи сате са вашим дететом да је цените. Још једна важна ствар која исказује поштовање је и да се побринете да је дете у школи на време. Дете које касни зауставља цео разред и омета нормалан почетак наставе. Исто тако, враћајте све потписане папире на време. Ако чак нешто и заборавите, немојте измишљати све и свашта. Учитељима су сасвим довољни покушаји деце да се извуку кад нешто не ураде. Није им потребно исто и од вас.

 

Поверење. Наставници искрено цене родитеље који стварно саслушају њихово мишљење и верују искуству и осећају учитеља, нарочито када се ради о лошим стварима. Можда ви не мислите да би ваше дете икада некога ударило, али можда се упарво то догодило. Учионица представља колектив потпуно различит од породичне средине и учитељи присуствују понашањима која родитељи често ни не могу да виде. Ако вам учитељ саопштава нешто изненађујуће о вашем детету, прихватите све мирно. Потпуно је погрешно да исказујете љутњу према учитељу и одмах захтевате мешање директора, на пример. Учитељ жели да ради заједно са вама за добробит детета и права ствар је да му се на томе захвалите. У првом тренутку вас неке лоше ствари које чујете о сопственом детету могу веома узнемирити, али то су у ствари корисне информације које детету могу много да помогну. Чак и ако се не слажете са мишљењем учитеља, сконцентришите се на то да искажете поверење тако што ћете га мирно саслушати.

 

Ангажовање. Иако изгледа очигледно, ипак је важно нагласити да ангажовање родитеља у образовању детета чини чуда. Осим што деца ангажованих родитеља обично не ометају час, та родитељска упућеност у ствари и учитељу јасно показује да му пружате подршку у едукацији вашег детета. У чему се састоји ангажованост једног родитеља? Пре свега, морате радити на томе да дете рад домаћих задатака усвоји као свакодневни приоритет над другим обавезама. Редовно завршавање домаћих задатака ће му олакшати учење и помоћи да што боље савлада градиво – што и јесте циљ сваког учитеља. У ангажованост спада и редовно присуство на родитељским састанцима. Иако вам можда они изгледају досадно, ви само на родитељском састанку можете да сазнате шта је оно што учитељи траже, шта је у плану и програму и сл. Још један начин да подржите учитеља је и да питате да ли је потребан неки материјал – марамице, гумице, лепак и сл. Сваком учитељу је драго да види да сте на истој страни.

 

Комуникација. Комуникација са наставницима је веома важна и информације о здрављу, срећи и напретку које дете постиже треба несметано да круже између вас. Ако се у породици нешто значајно дешава учитељ би требао да буде обавештен како би знао које промене код детета може да очекује. Наравно, не треба чекати неки проблем или кризу као повод за комуникацију, сасвим је у реду да поделите и све оно позитивно. Вести да дете напредује на часовима гитаре или да чита велику књигу могу боље да представе вашег малишана учитељу и помогну му да стекне целовиту слику о њему.

 

Захвалност. Деца не могу да искажу захвалност према наставнику свакога дана и сасвим је у реду да то некада ураде родитељи. Сви знамо колико је учитељски посао напоран. Помозите кад можете, оставите поруку подршке и сл. Сваком учитељу је драго да зна да родитељи цене труд који улаже у рад са децом.

 

www.najboljamamanasvetu.com

 

 

Распуст - време за одмор, игру и дружење

 

 

Зимски распуст малишани воле због снежних чаролија, празника, зимовања... Зато се потрудите да у њему максимално и уживају, саветују психолози. Њихова препорука је да на распусту ђаци не треба да уче, чак ни они који су полугодиште завршили са неким "кецом". Првих десетак дана требало би да буде њихово време за одмор, игру и дружење. Учење треба да дође касније, неколико дана пред школу, у зависности од тога ког узраста је дете и са којим предметом има проблема.

 

Ђаци средњих, али и основних школа прилично су оптерећени градивом, а истраживања у Србији показују да велики проценат деце има и ваншколску активност, тренирају спортове, узимају часове страних језика, плеса, иду на курсеве глуме, сликања, вајања... Понекад им то прилично окупира слободно време, а стручњаци упозоравају да данашња школска деца све мање спавају у односу на раније генерације. Када се на толико обавеза додају телевизор, компјутер и све техничке могућности које су им доступне, деци остаје јако мало времена за одмор. 

 

Истраживања показују да се деца и мање друже, а са вршњацима се срећу углавном викендом. Распуст је идеално време да се све то надокнади. Пустите их да се наиграју и испричају са другарима. Такође, и породице све мање времена проводе заједно, па је распуст прилика да будете са својим дететом више него иначе. Психолози саветују да не терате школарце да читају лектиру или да спремају градиво за следеће полугодиште! Пустите их само да уживају! Јако је важно и да се одморе, да мало дуже спавају, помало и да ленчаре... Што више времена требало би да проводе напољу, да удишу свеж ваздух, играју се на снегу и уживају у зимским радостима.

 

Зимски распуст је идеална прилика да негде отпутујете, најбоље на планину, а педијатри саветују да би деца требало да буду на планинском ваздуху барем десет дана годишње, јер то чини чуда за њихов имунитет. Уколико не можете да одете на путовање, посетите рођаке на селу или макар шетајте заједно, дружите се и разговарајте са децом.

 

Главне активности, дакле, треба да буду игра и забава. Уколико време не дозвољава боравак напољу, стручњаци препоручују да малишанима организујете дружење са пријатељима из вртића или разреда код куће или у некој играоници.

 

Ипак, искуства потврђују да се малишани одморе за кратко време, а онда почну да се досађују. Зато треба да им помогнете и организујете им време, саветују дечји психолози. Потребне су им активности које ће им "напунити батерије" и дати снагу за следеће полугодиште. Можете да идете на клизање, санкање ако има снега, на неку изложбу или представу, у биоскоп, у посете пријатељима... Психолози кажу да није лоше да школарци неколико дана буду код баке и деке или неког рођака. Промена прија свакоме, а одвајање од детета на неколико дана учиниће много за његово осамостаљивање.

 

Текст преузет са: http://www.novosti.rs


Подели: